top of page
Search
  • Writer's pictureMaija Ilmoniemi

Yksin mutta ei yksinäinen – 7 askelta turvalliseen yksinoloon

Yksinäisyyden tunne ja epävarmuus syövät voimia arjessa sekä vähentävät työtehoa. Turvallinen yksinolo on itsensä johtamisen kykyä, jota jokainen voi opetella.


Sosiaalinen vuorovaikutus on muuttanut muotoaan koronakriisin aikana merkittävällä tavalla. Luovuuden ja jaksamisen kannalta tärkeät fyysiset kontaktit ovat kadonneet arjestamme ja ihmiset jääneet yksin.


Yksinäisyys koskettaakin yksilöitten ja työyhteisöjen elämää aivan uudella tavalla. Yhä useammalla on nyt kokemus siitä, miltä yksinäisyys tuntuu, ja se saattaa olla pelottavakin.


Ihminen on sosiaalinen olento ja rakennettu kokoontumaan yhteen. Yksinäisyydellä on tutkitusti suuria vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin. Se voi ilmetä fyysisinä kipuina ja saattaa johtaa myös mielen sairauksiin.


Yksinäisyys on kokemus erillisyydestä ja irrallisuudesta. Se on kaipausta yhteyteen ja yhteenkuuluvuuden tunteeseen, jonka esimerkiksi juuri työyhteisö muodostaa.

Pitkän toisista erillään olon vaikutukset näkyvät jo kaikkialla: turhautuminen tilanteeseen kasvaa, koetaan ”teams-uupumusta” ja kaivataan fyysiseen läsnäoloon sekä vuorovaikutukseen muiden ihmisten kanssa.


Olemme kuitenkin kasvotusten tosiasioiden kanssa: emme voi vielä palata yhteen toisten kanssa ennen kuin kriisi selätetään.


Siksi nyt tarvitaankin voimaa uskaltaa olla yksin. Jotta jaksamme läpi vaikeiden aikojen, on vahvistettava kykyä olla yksin – ja se on tehtävä heti!

Haluatko kuulla lisää? Pyydä minut puhumaan!


Vahvista työyhteisösi voimavaroja – tilaa luento nyt!


"Yksin, mutta ei yksinäinen – seitsemän askelta turvalliseen yksinoloon" -luento tarjoaa fiilistä, faktaa ja työkaluja yksinäisyyden helpottamiseen sekä turvallisen yksinolon kyvyn kehittämiseen. Luento sisältää tutkittua tietoa yksinäisyydestä ja ihmisen toimintakyvystä sekä ratkaisuja niihin. Se on inspiroiva, henkilökohtainen ja heittäytyvä puheenvuoro matkasta turvalliseen yksinoloon. Luento käsittelee isoa aihetta helposti pureskeltavalla tavalla sekä tukee ja vahvistaa erityisesti yksilön voimavaroja: keskittyy lisäämään ihmisen itsetietoisuutta ja vahvistamaan hänen kykyään johtaa tunteita, toimintaa ja työtä.


Luennolla pohditaan:


Mitä yksinäisyys on – Kuinka yksinäisyys ja epätoivottu yksin olo vaikuttavat ihmisiin sekä heijastuvat arkeemme ja työhömme – Miten yksinäisyyden tunnetta voi helpottaa – Mitä on turvallinen yksinolo ja kuinka kehittää kykyä olla yksin – Millainen on turvallisen vuorovaikutuksen kulttuuri –Millaista on turvallinen vuorovaikutus itseen ja toisiin ihmisiin ja kuinka se pitää yllä yhteisön toimintakykyä – Miten toimintakykyä sosiaalinen vuorovaikutus muuttaa muotoaan etätyössä – Kuinka johtaa itseään työskennellessään yksin – Miten rakentaa terve yhteys toisiin ihmisiin olematta heistä riippuvainen


Maija Ilmoniemi


Maija Ilmoniemi (VTM) on toimittaja, juontaja ja kirjailija. Hänen tietokirjansa Yksinäinen (Otava) murtaa yksinäisyyteen liittyvää tabua ratkaisukeskeisesti. Maija ravistelee yksilöitä löytämään parempaa yhteyttä itseen ja toisiin, työyhteisöjä rakentamaan turvallisen vuorovaikutuksen kulttuuria sekä yhteiskuntaa hahmottamaan ratkaisuja ajankohtaiseen yksinäisyysongelmaan.


Yksin, mutta ei yksinäinen -luento on myös kertomus Maijan kokemuksista ja seikkailusta Kalastajanapulaisena Pohjois-Norjassa. Maija on työskennellyt mm. Ylessä ja ison osan uraansa yksinyrittäjänä.


Kuva: Milo Surf Travels


Comentários


bottom of page