top of page
046_30x40_pysty (1).jpg

KIRJAILIJAN VOIMA

ON SANAN

SELITTÄMÄTÖN

MAGIIKKA

"Toivon, että minun merkitykseni sinulle olisivat sanat, joilla kosketan. Paras taitoni on saada sinut pysähtymään; pistää pohtimaan ja oivaltamaan.

–Maija Ilmoniemi

Sana on minun voimani: kaiken pohjalla ja perusta, tulisipa siitä lopulta kirjoitettua tai puhuttua. Hyvä teksti pysäyttää, eikä sen merkitystä voi ohittaa. Sanankäyttäjänä olen vaikuttaja.

Kirjailijan työ on arkista puurtamista, mutta sen yllä leijuu koko ajan sanan magiikka; se, mitä sanalla voi lopulta lukijassa synnyttää. Haluan haastaa itseäni jatkuvasti kirjallisessa ilmaisussa, löytää itsestäni vieläkin paremman kokemusten sanoittajan ja ihmismielen tulkin. Minulle sana, asioiden, maailman ja tunteiden sanallistaminen on intohimo. Kirjailijana saan toteuttaa tuota intohimoani parhaiten.

 

Koskettavin teksti on lopulta hyvin helppo ja yksinkertainen: ei ehkä aina kirjoittaa, mutta lukea. Sen täytyy olla samaistuttava ja sulavasti sisäistettävä, mutta lopulta sanan voima on sen yllätyksellisyys; kuinka se tuo näkyväksi jotain, jota emme ole aiemmin ymmärtäneet, liikuttaa lukijaansa tavalla jota sulavinkaan sanankäyttäjä ei voi suunnitella – sen on vain annettava syntyä. Kirjailijan työ on lähteä kohti sitä, mikä ihmetyttää, kysyä ja selvittää – selventää – sekä luoda tulkinta maailmasta rakentaen se elävänä ihmisten eteen.

Viime vuosina olen kirjoittanut ja tehnyt paljon vaikuttamistyötä inhimillisen ihmiselämän isoissa kysymyksissä ja toiminut erityisesti yksinäisten, yksin elävien ja sinkkujen äänitorvena. Tämä on minulle hyvin merkityksellistä ja tärkeää työtä, ja siksi kierrän muun muassa puhumassa näistä aiheista yrityksissä, järjestöissä, tapahtumissa ja mediassa.

Kirjani Yksinäinen (Otava) julkaistiin lokakuussa 2020. Se on omaelämäkerrallinen tietokirja, joka avaa yksinäisyyttä ilmiönä ja yksilön kokemuksena. Teos on tarkoitettu kaikille, jotka ihmettelevät yksinäisyyttä.

Tässä paneelikeskustelussa filosofi Frank Martelan, professori ja yksinäisyystutkija Niina Junttilan sekä Helsinki Mission Maria Lähteenmäen kanssa kuulet lisää yksinäisyydestä ja kirjani teemoista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuuntele tästä myös Yle Puheen Mahadura & Özbergan -ohjelman 6.2.2020 lähetyksestä ajatuksiani yksinäisyydestä: Tabu nimeltä yksinäisyys

Tapani on toimia ja etsiä rikastavia ratkaisuja.

Tästä hyvä esimerkki on työni keväällä 2020 korona-ajalla sinkkujen ja yksinelävien ihmisten yhteisöllisyyden rakentamisessa. Mm. nämä jutut mediassa kertovat tuon tarinan parhaiten:

Helsingin sanomat 25.3.2020: "Eristäytyminen saa monet sinkut tuntemaan itsensä tavallista yksinäisemmiksi – Maija Ilmoniemi sai tarpeekseen ja päätti toimia"

Apu 3.4.2020: Sinkuille helpotusta korona-ajan yksinäisyyteen – Maija perusti Facebook-ryhmän, jonka suosio räjähti – Rakkautta ja uusia parisuhteita syntyy myös poikkeustilan aikana

Kaleva 6.5.2020: Maija Il­mo­nie­mi perusti poik­keus­ajan sin­kuil­le ryhmän, jonka suosio räjähti – Pa­ri­suh­tei­ta syntyy haas­ta­vas­ta ajasta huo­li­mat­ta

Lisää median minusta kirjoittamia juttuja löydät sivulta Maija mediassa.

Mitä me voisimme tehdä yhdessä?

Kysy minua puhumaan tai

ajattelemaan yhdessä!

Lue lisää

uusimmasta kirjastani: www.yksinainen.fi!

AJATUS IHMEISTÄ.

"Nykymaailma on kumma: kaikenlaisia hienoja elämänviisauksia heitellään ilmaan ja jengi liimaa niitä tauluina seinilleen samalla miettien, että mikä hemmetti on, kun elämä on siltikin ihan paskaa. Mitä ovat ne kummalliset ihmeet, joita tunnumme alati odottavan? Miten muutos syntyy? Vastaus on pirullisen yksinkertainen: On toimittava. On perkele tartuttava toimeen ja tehtävä jotain. Ihmeitä ei tapahdu, ne täytyy tehdä – ja tunkea torjutuksi tulemisen pelon läpi.

bottom of page